Υλικά για 5 μερίδες: (Προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα, 1 ώρα μαγείρεμα.)
- 500 γρ φασόλες
- 2 λίτρα νερό
- 2 ντομάτες ώριμες, μεγάλες
- 1 καρότο μέτριο
- 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
- Μαιντανός ή σέλινο 3 κ.σ.
- Αλάτι 1 κ.σ. κοφτή
- Λάδι 1 φλυτζάνι
- 2 πιπεριές φλωρίνης ή άλλες (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. πελτέ τομάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε από το βράδυ σε κατσαρόλα τις φασόλες σκεπασμένες με νερό περίπου 6 εκ. παραπάνω από το ύψος των οσπρίων.
- Την επόμενη μέρα αλλάζετε το νερό με νέο και ξαναβάζετε νερό περίπου 5-6 εκ. παραπάνω. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (180C) για 1 ώρα μέχρι να ψηθούνε εντελώς. Συμπληρώνετε συχνά με νερό ώστε το νερό να υπερκαλύπτει κατά 5-6 εκ.
- Ενώ βράζουν οι φασόλες ξύνετε το κρεμμύδι, ξύστε την ντομάτα και ψιλοκόψτε την πιπεριά, το καρότο και τον μαιντανό.
- Βάλτε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίξτε πρώτα το κρεμμύδι και μετά από 2 λεπτά ρίξτε 1 κοφτή κ.γ. αλάτι, την ψιλοκομένη πιπεριά, τις ξυστές ντομάτες, το ψιλοκομμένο καρότο, τον ψιλοκομμένο μαιντανό. Σωτάρετε τα μέχρι να μαλακώσουν και να σωταριστούν για περίπου 15 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα.
- Οταν ψηθούνε οι φασόλες και είναι έτοιμες, ρίξτε τους 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και αφήστε τις να πάρουν βράση για 5 λεπτά ώστε να τραβήξουν την αλμύρα. Μετά ρίξτε τα σωταρισμένα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατέψτε και ψήστε ακόμη για 5 λεπτά.
- Σβήστε το μάτι και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, προσέχοντας να έχει ζουμί, αλλιώς συμπληρώστε με νερό ώστε στο τέλος να είναι 2-3 εκατοστά περίπου υπερκαλυμμένες με υγρά.
- Βγάλτε τις από το μάτι, αφήστε τις να κρυώσουν και σερβίρετε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.