Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Γίγαντες στη κατσαρόλα

Υλικά για 5 μερίδες: (Προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα, 1 ώρα μαγείρεμα.)

  • 500 γρ φασόλες
  • 2 λίτρα νερό
  • 2 ντομάτες ώριμες, μεγάλες
  • 1 καρότο μέτριο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • Μαιντανός ή σέλινο 3 κ.σ.
  • Αλάτι 1 κ.σ. κοφτή
  • Λάδι 1 φλυτζάνι
  • 2 πιπεριές φλωρίνης ή άλλες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Μουλιάζετε από το βράδυ σε κατσαρόλα τις φασόλες σκεπασμένες με νερό περίπου 6 εκ. παραπάνω από το ύψος των οσπρίων.
  2. Την επόμενη μέρα αλλάζετε το νερό με νέο και ξαναβάζετε νερό περίπου 5-6 εκ. παραπάνω. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (180C) για 1 ώρα μέχρι να ψηθούνε εντελώς. Συμπληρώνετε συχνά με νερό ώστε το νερό να υπερκαλύπτει κατά 5-6 εκ.
  3. Ενώ βράζουν οι φασόλες ξύνετε το κρεμμύδι, ξύστε την ντομάτα και ψιλοκόψτε την πιπεριά, το καρότο και τον μαιντανό.
  4. Βάλτε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε το λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίξτε πρώτα το κρεμμύδι και μετά από 2 λεπτά ρίξτε 1 κοφτή κ.γ. αλάτι, την ψιλοκομένη πιπεριά, τις ξυστές ντομάτες, το ψιλοκομμένο καρότο, τον ψιλοκομμένο μαιντανό. Σωτάρετε τα μέχρι να μαλακώσουν και να σωταριστούν για περίπου 15 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα.
  5. Οταν ψηθούνε οι φασόλες και είναι έτοιμες, ρίξτε τους 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και αφήστε τις να πάρουν βράση για 5 λεπτά ώστε να τραβήξουν την αλμύρα. Μετά ρίξτε τα σωταρισμένα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατέψτε και ψήστε ακόμη για 5 λεπτά.
  6. Σβήστε το μάτι και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, προσέχοντας να έχει ζουμί, αλλιώς συμπληρώστε με νερό ώστε στο τέλος να είναι 2-3 εκατοστά περίπου υπερκαλυμμένες με υγρά.
  7. Βγάλτε τις από το μάτι, αφήστε τις να κρυώσουν και σερβίρετε!
- See more at: http://health-cook.com/recipe-gr.php?id=6#sthash.hloplR7L.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.