Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σόγιας


Υλικά για 1 3/4 της κούπας (οσο μια κονσέρβα 400 ml) ζαχαρούχο γάλα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα λευκή ή μαύρη ζάχαρη 
  • 1 - 2 κ.σ. φυτική μαργαρίνη                                                
    (προαιρετικό, αλλά βοηθάει να πυκνώσει το γάλα)







Οδηγίες
  1. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βράστε το γάλα και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
  2. Μειώστε τη θερμόκρασία όσο πάει λιγότερο και σιγοβράστε για περίπου δύο ώρες μέχρις ότου ο όγκος μειωθεί κατά το ήμισυ. Το μίγμα θα πρέπει να σιγοβράζει ελαφρά, και ποτέ να μην βγάζει φοσυκάλες, ανακατεύετε κάθε 15 λεπτά περίπου για να μην κάνει "πέτσα" στην επιφάνεια και να μην καεί, αλλιώς θα κιτρινίσει αντί να παραμένει λευκό.
  3. Μετά από 2 ώρες, ανακατέψτε μέσα και τη μαργαρίνη.
  4. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το γάλα να κρυώσει. Το μίγμα θα πυκνώσει περισσότερο αφού κρυώσει στο ψυγείο.
 
 
Σημειώσεις
Όταν παγώσει, το σπιτικό ζαχαρούχο γάλα έχει παχύτερη υφή από το αγοραστό, οπότε μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό και να το ανακατέψετε ελαφρά για να αποκτήσει μια λεπτότερη συνοχή.
Εαν συνεχίσετε το βράσιμο μετά τις 2 ώρες σε υψηλότερη θερμοκρασία θα καραμελώσει η ζάχαρη μέσα στο ζαχαρούχο γάλα και θα γίνει μια καραμελένια κρέμα κάπως έτσι:
 

http://gggiraffe.blogspot.gr/2011/11/soy-condensed-milk.html
http://www.justasdelish.com/homemade-condensed-milk/

2 σχόλια:

  1. εκτος απο τη μαργαρινη τι αλλο θα μπορουσαμε να βαλουμε;;; Ελαιολαδο θα μπορουσε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, το ελαιόλαδο δυστυχώς δεν θα βοηθήσει να πυκνώσει το γάλα, το λάδι καρύδας εαν ειναι χειμώνας ναι.
      Αλλά είναι προαιρετικό έτσι και αλλιώς, δεν είναι απαραίτητο για τη συνταγή.

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.