Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτάΥλικά για 33 ροξάκια:
Μαγιά:
- 30 γρ. μαγιά φρέσκια
- 2 κ.σ. αλεύρι (από το ζυγισμένο)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ¼ κούπας νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. λιναρόσπορος
- 6 γαρύφαλλα
- 1/2 κ.γ. γλυκού κανέλα
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- 25 γρ. μαργαρίνη
- 370 γρ. αλεύρι
- Όλη τη μαγιά
- Όλα τα μπαχαρικά
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- ¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
- ¼ κούπας νερό χλιαρό
- 1 κ.σ. κακάο
- 70 γρ. καρύδια πεκάν τριμμένα
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες νερό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το συρόπι σε ένα κατσαρόλάκι και τα βράζουμε για τρία λεπτά.
- Κοπανίζουμε το λιναρόσπορο με την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη.
- Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά με λίγο αλεύρι και ζάχαρη. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
- Σε μπολ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με τη μαγιά τη διαλυμένη, το λάδι, τη μαργαρίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λιναρόσπορο, το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και με το γάνζο ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει η ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το λευκό (350 γραμμάρια) το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
- Στο υπόλοιπο (300 γραμμάρια) βάζουμε το κακάο, την κανέλα και τα κοπανισμένα καρύδια με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό και τα ξαναζυμώνουμε.
- Ανοίγουμε το λευκό φύλλο και το χωρίζουμε σε δύο μέρη.
- Το σκούρο το πλάθουμε ένα μεγάλο, χονδρό κορδόνι και το χωρίζουμε στη μέση.
- Βάζουμε το κορδόνι πάνω στο φύλλο και το τυλίγουμε ρολό. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κομμάτια περίπου 1 ½ εκ. Τα γυρίζουμε και τα πιέζουμε λίγο με τα δάκτυλα να γίνουν περίπου 1 εκ.
- Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά.
- Τα περιχύνουμε όσο είναι χλιαρά με ζεστό σιρόπι.
- Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι και τα βγάζουμε από το ταψί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.