Υλικά για το ρολό:
- 400 γρ. μαύρα φασόλια ή μαυρομάτικα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 1 ολόκληρο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ολόκληρο καρότο, ψιλοκομμένο
- 2 ολόκληρα κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
- 1 κούπα μανιτάρια, χοντροκομμένα
- 1 κούπα quinoa βρασμένη
- 1 κ.σ. μεσογειακά μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό κλπ)
- 3 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι καστανού ρυζιού
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- 2 κ.σ. tamari ή σάλτσα σόγιας
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
- ¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο (προαιρετικό)
- ¼ κ.γ. κύμινο (προαιρετικό)
- ¼ κ.γ. κάρυ (προαιρετικό)
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
- 4 κ.σ. κέτσαπ
- 2 κ.γ. φυτική σάλτσα BBQ (προαιρετικό)
Παρασκευή:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Λαδώνουμε μια φόρμα ψωμιού και την αφήνουμε στην άκρη.
- Πολτοποιούμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μαζί με όλα τα υλικά (εκτός απο τα υλικά επικάλυψης) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βάλτε το μείγμα στη φόρμα, κτυπήστε το ελαφρά για να καθίσει, και πατικώστε το σφιχτά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
- Ανακατέψτε τα υλικά της επικάλυψης σε ένα μπολ και απλώστε την απο επάνω.
- Καλύψτε με αλουμινόχαρο και ψήστε για μισή ώρα, κατόπιν αφαιρέστε το και ψήστε για άλλα 15 λεπτά με μισή ώρα ακόμα, μέχρι να σφίξει και να κοκκινήσει.
- Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρισμα για περίπου 20 λεπτά, και σερβίρετε μαζί με πουρέ πατάτας ή αρακά ή πατάτες φούρνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.