Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Ρολό απο μαυρομάτικα στο φούρνο


Υλικά για το ρολό:
  • 400 γρ. μαύρα φασόλια ή μαυρομάτικα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ολόκληρο καρότο, ψιλοκομμένο
  • 2 ολόκληρα κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα μανιτάρια, χοντροκομμένα
  • 1 κούπα quinoa βρασμένη
  • 1 κ.σ. μεσογειακά μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό κλπ)
  • 3 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι καστανού ρυζιού
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. tamari ή σάλτσα σόγιας
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο (προαιρετικό)
  • ¼ κ.γ. κύμινο (προαιρετικό)
  • ¼ κ.γ. κάρυ (προαιρετικό)
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
Υλικά για την επικάλυψη σάλτσας:
  • 4 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.γ. φυτική σάλτσα BBQ (προαιρετικό)
Παρασκευή:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Λαδώνουμε μια φόρμα ψωμιού και την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Πολτοποιούμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μαζί με όλα τα υλικά (εκτός απο τα υλικά επικάλυψης) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα, κτυπήστε το ελαφρά για να καθίσει, και πατικώστε το σφιχτά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. 
  5. Ανακατέψτε τα υλικά της επικάλυψης σε ένα μπολ και απλώστε την απο επάνω.
  6. Καλύψτε με αλουμινόχαρο και ψήστε για μισή ώρα, κατόπιν αφαιρέστε το και ψήστε για άλλα 15 λεπτά με μισή ώρα ακόμα, μέχρι να σφίξει και να κοκκινήσει.
  7. Αφήστε το καρβέλι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρισμα για περίπου 20 λεπτά, και σερβίρετε μαζί με πουρέ πατάτας ή αρακά ή πατάτες φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.