Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Πισία (ποντιακές πίτες)


Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 690 ml νερό (απο τη βρύση)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
Εκτέλεση
  1. Ρίχνω τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπωλ με το νερό και αφού τη διαλύσω με ένα πηρούνι, ρίχνω και το αλάτι.
  2. Προσθέτω γύρω στις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που το ενσωματώνω και το αφήνω σε μία άκρη σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να ανέβει, με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
  3. Οταν ανέβει, προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, τόσο ώστε να έχω σχεδόν μία ζύμη μέτρια, ούτε μαλακή πολύ που να κολλάει, ούτε και σκληρή πολύ, με το χέρι θα το καταλάβουμε αλλά περίπου πάντα πάει στο 1 κιλό το αλεύρι). 
  4. Μόλις αρχίσει να ενσωματώνεται, ρίχνω από πάνω και το σπορέλαιο και το ζυμώνω ελάχιστα για να το τραβήξει και αυτό η ζύμη.
  5. Αφήνω για μισή ώρα πάλι σκεπασμένη τη ζύμη πάλι με μεμβράνη και όταν φουσκώσει, παίρνω ένα ταψάκι μικρό, ρίχνω λίγο σπορέλαιο, κόβω μικρά κομμάτια ζύμης και τα ανοίγω μέσα στο ταψάκι σε μέγεθος πιτούλας όσο μεγάλη την θέλω (το λάδι βοηθάει να ανοίξουν εύκολα) και όπως τα έχω ανοίξει, τα τηγανίζω ένα-ένα μέχρι να χρυσίσουν παντού.
Αν δεν θέλετε να τις κάνετε σκέτες πιτούλες γεμίστες τις με τη γέμιση της αρεσκείας σας, όπως κιμά σόγιας χωρίς πολλά υγρά, ή αμυγδαλοτύρι, ή σπανάκι ή ότι άλλη γέμιση θέλετε, κλείστε τα σαν πιροσκί και τηγανίστε τα κατά τον ίδιο τρόπο.
Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σαν πίτα για σουβλάκι και να το γεμίσετε μέσα με ότι θέλετε, ακόμα και μπιφτέκια απο όσπρια, τομάτα, μαρούλι και τηγανητές πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.