Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Τσάι φασκόμηλου

Τα υλικά μας
  • 1 κλωνάρι φασκόμηλο
  • 1 κούπα νερό
  • Σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε το νερό μας.
  2. Σε μία κούπα ή σε καφετιέρα με έμβολο βάζουμε το κλωνάρι του φασκόμηλου και ρίχνουμε το καυτό νερό.
  3. Περιμένουμε 6-7 λεπτά και το απολαμβάνουμε ζεστό.
Αν θέλουμε μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να το απολαύσουμε παγωμένο, διατηρείται μέχρι 24 ώρες.

Το φασκόμηλο ή όπως ονομάζεται επιστημονικά Salvia Officinalis, έχει χαρακτηριστεί ως το «βότανο της μακροζωίας» για αυτό και η λατινική του ονομασία salvia προέρχεται από το salvare σημαίνει «αυτό που ανακουφίζει ή θεραπεύει».
Η καταγωγή του είναι από τη περιοχή της Μεσογείου και καθ” όλη την ιστορία, το φασκόμηλο έχει χρησιμοποιηθεί από τους βοτανολόγους ως θεραπεία για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για την χαλάρωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη θεραπεία του βήχα και επίσης ως καταπραϋντικό του πονόλαιμου.
Επίσης, έχει θεωρηθεί διεγερτικό της όρεξης, αλλά πάνω από όλα είναι αντιδιαβητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό.
Άλλες χρησιμότητες του είναι ο καθαρισμός τους αίματος, η αντιμετώπιση της δυσπεψίας και ακόμη η βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιπυρετικό, κατά των νυχτερινών εφιδρώσεων και για την βελτίωση των ανωμαλιών του ουροποιητικού, στις γυναίκες μπορεί να ελαχιστοποίησει τα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Όσο και θεραπευτικό και αν είναι βέβαια οι εγκυμονούσες γυναίκες θα πρέπει να προσέξουν γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική του κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.