Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Σοφικό (Μπριάμ)

Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά













Υλικά
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • Λίγες μπάμιες (όσες πιάνει το χέρι μας)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι φασολάκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο λαχανικό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1-2 ώρες να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.
  2. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και αν είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στη μέση. 
  3. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα. 
  4. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. 
  5. Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα. 
  6. Προσθέτουμε τις μπάμιες, τα φασολάκια καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. 
  7. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. 
  8. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. 
  9. Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.
  10. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα και στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Πρέπει να μείνει με το λάδι του. Το σερβίρουμε με φέτα αμυγδάλου εαν θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.