Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Σκορδόψωμο με βασιλικό και πιπέρι


Υλικά
  • 200 gr. αλεύρι σκληρό ή Γ.Ο.Χ.
  • 100 gr. αλεύρι ολικής άλεσης 
  • 6 gr. μαγιά ξερή 
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο  
  • 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 260 ml. νερό χλιαρό
  • Σουσάμι (προαιρετικά)
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη.   
  2. Προσθέτουμε ½ κούπα από το νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά.
  3. Πολτοποιούμε το σκόρδο σε γουδί μαζί με το αλάτι ή χρησιμοποιούμε πρέσα και κατόπιν ανακατεύουμε τον πολτό με το αλάτι.              
  4. Προσθέτουμε στο αλεύρι το ελαιόλαδο και το πιπέρι, χοντροκομμένο.
  5. Ζυμώνουμε, προσθέτωντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  6. Προσθέτουμε στην ζύμη τον πολτό σκόρδου και τον βασιλικό ψιλοκομμένο.
  7. Ζυμώνουμε, ενσωματώνοντας τα υλικά στο ζυμάρι.
  8. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο. 
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. 
  10. Σε αλευρωμένο πάγκο ζυμώνουμε ένα καρβελάκι ή μια φρατζόλα και ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, οπου έχουμε στρώσει σε δίσκο ψησίματος και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. 
  11. Χαράσουμε την επιφάνεια του ψωμιού. 
  12. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε, αν θελουμε, με σουσάμι.                     
  13. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200°C Κελσίου και κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180°C Κελσίου και ψήνουμε άλλα 25 λεπτά.
  14. Ακουμπάμε σε σχάρα το ψημένο ψωμί και αφήνουμε 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
  15. Σερβίρουμε το ψωμί σαν συνοδευτικό με τυριά, αλλαντικά ή φρέσκα λαχανικά!
Tips συνταγής:
- Μπορείτε να προσθέσετε όσο πιπέρι σας αρέσει, στην συνταγή ταιριάζει και το πράσινο αρωματικό πιπέρι που έχει πιο ήπια γεύση!
- Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σκόρδο ή σκόρδο σε σκόνη για πιο "σκορδάτο" αποτέλεσμα!
- Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους όπως παπαρουνόσπορο ή ξηρούς καρπούς όπως καρύδια.








 http://www.funkycook.gr/skordopsomo-me-vasiliko-piperi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.