Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Χαλβάς φαρσάλων 1-2-3-4

Υλικά :
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε 3/4 εάν σας φαίνεται πολύ)
  • 2 κούπες νισεστέ ή 300 γρ. κορνφλάουερ
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση
Πως φτιάχνουμε το χαλβά  :
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, το νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Ετοιμάζουμε καραμέλα με τη μία κούπα (ή όλη εάν σας αρέσει σκούρος ο χαλβάς) ζάχαρη ρίχνοντας σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει, μόλις λιώσει ρίχνουμε ακόμα 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει, συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη κούπα ζάχαρης και να γίνει μια καραμέλα καφέ ανοιχτόχρωμη. 
  3. Οταν η καραμέλα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με προσοχή να μην πιτσιλίσει η καραμέλα και καούμε, και ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας.
  4. Μόλις ρίξουμε τα υλικά η καραμέλα θα στερεοποιηθεί αλλά μην σας ανησυχήσει αυτό, αρχίστε το ανακάτεμα και σταδιακά η καραμέλα θα λιώσει και σιγά σιγά όλο το μίγμα θα πήξει.
  5. Μόλις πήξει αρκετά, σταματάμε το ανακάτεμα και μεταφέρουμε το μίγμα μας σε ένα ταψάκι. 
  6. Πασπαλίζουμε με την 1 κ.σ. ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ για 8 λεπτά ώστε να γίνει μια κρούστα στην επιφάνεια του χαλβά.
  7. Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Μόλις κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Για να έχει ο χαλβάς ένα άρωμα ξηρού καρπού εάν δε βάλετε αμύγδαλα βάλτε 1/4 κούπας λάδι σουσαμιού και 1/2 κούπα ηλιέλαιον ή λάδι καλαμποκιού, έτσι θα έχει ένα σουσαμένιο άρωμα.
  • Πειραματιστείτε και βάλτε τη φαντασία σας να εργαστεί, αντί για αμύγδαλα βάλτε φυστίκια αιγίνης, ηλιόσπορο, σουσάμι, καρύδια ή άλλον αγαπημένο σας ξηρό καρπό.
  • Για πιο έντονα καραμελένια γεύση κάντε τη μισή ή ακόμα και όλη τη ζάχαρη καραμέλα και την υπόλοιπη διαλύστε τη μέσα στο νερό με το νισεστέ, για λιγότερο έντονη γεύση καραμέλας κάντε λίγη ζάχαρη καραμέλα, όπως 1/2 κούπα.
  • Προσθέστε την ζάχαρη για την καραμέλα σιγά-σιγά και όχι όλη μαζί και προσέξτε μην την κάψετε, πρέπει να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και όχι μαύρο.
  • Η επαγγελματική καραμελένια κρούστα πετυχαίνεται μόνο εαν έχετε φλόγιστρο, ειδάλως είναι πολύ δύσκολο να τη πετύχεις σε μια τυπική συμβατική Ελληνική κουζίνα.
  • Μουλιάστε περίπου 1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα αποβραδίς και την επόμενη ημέρα ζεματίστε τα, ξεφλουδίστε τα, και καβουρντίστε τα σε λίγο απο το λάδι, μόλις αρχίσει να πήζει ο χαλβάς προσθέστε τα και ανακατέψτε.
  • Μπορείτε να βάλετε ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο αλλά είναι πιο γλυκιά απο τη λευκή.
  • Αντί να τον κόψετε σε τετράγωνα κομματάκια και να τα βάλετε μέσα σε μπεν μαρί σοκολάτας, για πιο εύκολα μπορείτε να καλύψετε την επιφανεια με λιωμένη σοκολάτα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.


    Πηγές:
    http://saborconna.blogspot.gr/2013/03/cornstarch-and-caramel-curd.html
    http://redmoon.gr/chalvas-farsalon/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
    Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.