Υλικά :
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο (μπορείτε να βάλετε 3/4 εάν σας φαίνεται πολύ)
- 2 κούπες νισεστέ ή 300 γρ. κορνφλάουερ
- 3 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, το νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ετοιμάζουμε καραμέλα με τη μία κούπα (ή όλη εάν σας αρέσει σκούρος ο χαλβάς) ζάχαρη ρίχνοντας σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει, μόλις λιώσει ρίχνουμε ακόμα 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει, συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη κούπα ζάχαρης και να γίνει μια καραμέλα καφέ ανοιχτόχρωμη.
- Οταν η καραμέλα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με προσοχή να μην πιτσιλίσει η καραμέλα και καούμε, και ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας.
- Μόλις ρίξουμε τα υλικά η καραμέλα θα στερεοποιηθεί αλλά μην σας ανησυχήσει αυτό, αρχίστε το ανακάτεμα και σταδιακά η καραμέλα θα λιώσει και σιγά σιγά όλο το μίγμα θα πήξει.
- Μόλις πήξει αρκετά, σταματάμε το ανακάτεμα και μεταφέρουμε το μίγμα μας σε ένα ταψάκι.
- Πασπαλίζουμε με την 1 κ.σ. ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ για 8 λεπτά ώστε να γίνει μια κρούστα στην επιφάνεια του χαλβά.
- Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πληροφορίες - Συμβουλές:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.- Για να έχει ο χαλβάς ένα άρωμα ξηρού καρπού εάν δε βάλετε αμύγδαλα βάλτε 1/4 κούπας λάδι σουσαμιού και 1/2 κούπα ηλιέλαιον ή λάδι καλαμποκιού, έτσι θα έχει ένα σουσαμένιο άρωμα.
- Πειραματιστείτε και βάλτε τη φαντασία σας να εργαστεί, αντί για αμύγδαλα βάλτε φυστίκια αιγίνης, ηλιόσπορο, σουσάμι, καρύδια ή άλλον αγαπημένο σας ξηρό καρπό.
- Για πιο έντονα καραμελένια γεύση κάντε τη μισή ή ακόμα και όλη τη ζάχαρη καραμέλα και την υπόλοιπη διαλύστε τη μέσα στο νερό με το νισεστέ, για λιγότερο έντονη γεύση καραμέλας κάντε λίγη ζάχαρη καραμέλα, όπως 1/2 κούπα.
- Προσθέστε την ζάχαρη για την καραμέλα σιγά-σιγά και όχι όλη μαζί και προσέξτε μην την κάψετε, πρέπει να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και όχι μαύρο.
- Η επαγγελματική καραμελένια κρούστα πετυχαίνεται μόνο εαν έχετε φλόγιστρο, ειδάλως είναι πολύ δύσκολο να τη πετύχεις σε μια τυπική συμβατική Ελληνική κουζίνα.
- Μουλιάστε περίπου 1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα αποβραδίς και την επόμενη ημέρα ζεματίστε τα, ξεφλουδίστε τα, και καβουρντίστε τα σε λίγο απο το λάδι, μόλις αρχίσει να πήζει ο χαλβάς προσθέστε τα και ανακατέψτε.
- Μπορείτε να βάλετε ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο αλλά είναι πιο γλυκιά απο τη λευκή.
- Αντί να τον κόψετε σε τετράγωνα κομματάκια και να τα βάλετε μέσα σε μπεν μαρί σοκολάτας, για πιο εύκολα μπορείτε να καλύψετε την επιφανεια με λιωμένη σοκολάτα.


Πηγές:
http://saborconna.blogspot.gr/2013/03/cornstarch-and-caramel-curd.html
http://redmoon.gr/chalvas-farsalon/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.