Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Εύκολη αφράτη ζύμη και σάλτσα για πίτσα


Αυτή η ζύμη δεν χρειάζεται αναμονή, καθώς αφρατεύει και φουσκώνει κατά το ψήσιμο.
Τα υλικά αναλογούν σε δύο πίτσες διαμέτρου 36 εκατοστών περίπου.

Υλικά για την αφράτη ζύμη:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ¾ κούπας φυτικό γάλα ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 
Παρασκευή αφράτης ζύμης:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μεγάλου μίξερ και τα χτυπάμε 4 λεπτά με το εξάρτημα «γάντζος» μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη και ελαστική ζύμη που να τυλίγεται σχεδόν ολόκληρη γύρω από τον γάντζο.
  2. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και κατόπιν την κόβουμε στα δύο δημιουργώντας δύο μπάλες ζύμης. 
  3. Ανοίγουμε με τα χέρια μας την κάθε μία μπάλα σε στρογγυλό φύλλο, πιέζοντας και απλώνοντας το ζυμάρι με τα δάχτυλά μας από το κέντρο του φύλλου προς τα έξω. 
  4. Το στρώνουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο, ρηχό ταψάκι διαμέτρου 36 εκατοστών. Η ζύμη δεν χρειάζεται αναμονή για να φουσκώσει, καθώς αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας:
     
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη με την πρέσα σκόρδου ή ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. ξερό θυμάρι (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρίγανη, βασιλικό ή δυόσμο, όλα αποξηραμένα)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 










Παρασκευή σάλτσας ντομάτας:
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για μισό λεπτό μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, αλλά να μην ροδίσει και καεί. 
  2. Κατόπιν ρίχνουμε τα λιωμένα ντοματάκια, το θυμάρι (ή όποιο μυρωδικό έχουμε επιλέξει), αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα μας. 
  3. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και όταν κοχλάσει τότε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας και την αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πιεί τα υγρά της. 
  4. Κατά το διάστημα του μαγειρέματος της σάλτσας, ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

- Η ζύμη και η σάλτσα είναι για 2 πίτσες διαμέτρου περίπου 36 εκατοστών. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε και τις δύο ταυτόχρονα, τότε αφού έχει περάσει το 20λεπτο ξεκούρασής της, θα χωρίσετε τη ζύμη σε δύο ισόποσες μπάλες, θα τυλίξετε την μία εξ αυτών με διάφανη μεμβράνη και θα την τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Το ίδιο θα κάνετε και με τη σάλτσα ντομάτας. Θα την χωρίσετε στη μέση, θα βάλετε τη μισή σε μία μικρή κούπα και αφού την σφραγίσετε με μεμβράνη θα την βάλετε και αυτή στην κατάψυξη.
http://laxtaristessyntages.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.