Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Φακόρυζο με πράσο (Mujadara)

Υλικά για 8 άτομα:
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες ή μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 κούπα καφέ φακές μουλιασμένες για 1 ώρα ή απο βραδίς
  • ¾ κούπας ρύζι μπασμάτι ή άλλο μακρύκοκκο ρύζι
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • Αλάτι 
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κούπες φυλλώδη λαχανικά (όποιο συνδυασμό θέλετε, σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα 3 κούπες λαχανίδες και 1 κούπα κινέζικο λάχανο ψιλοκομμένο)
Παρασκευή:
  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα πράσα και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας σε μέτρια-υψηλή θερμότητα μέχρι τα πράσα να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά, περίπου για 8 λεπτά. Εάν χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ λίγο λάδι τα πράσα δεν θα γίνουν τραγανά.
  2. Αφαιρέστε τα μισά από τα πράσα σε ένα μπολ και πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι, ενώ είναι ακόμα ζεστά.
  3. Στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα πράσα, προσθέστε το σκόρδο και τη δάφνη και ανακατέψτε. 
  4. Προσθέστε το κύμινο, το μπαχάρι και το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε άλλη μια φορά για να επικαλυφθούν με το λάδι και στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι. 
  5. Σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι το ρύζι να γίνει θαμπό.
  6. Προσθέστε τις στραγγισμένες φακές, την κανέλα το αλάτι και ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια, προσθέστε 4 κούπες νερό.
  7. Αυξήστε τη θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να βράζει βάλτε το στο χαμηλό μέχρι το νερό να σιγοβράζει. Τοποθετήστε ένα στεγανό καπάκι στην κατσαρόλα και αφήστε το να μαγειρεύτει μέσα στον ατμό για 15 λεπτά.
  8. Ανοίξτε το δοχείο και τοποθετήστε τα χόρτα απο επάνω σε ένα στρώμα, κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα πέντε λεπτά. 
  9. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το φακόρυζο να σταθει για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ανοίξετε το καπάκι.
  10. Διακοσμήστε το με τα πράσα που είχατε κρατήσει και σερβίρετε το ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.