Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Φακές με καραμελωμένα ντοματίνια

Αυτό το ευλογημένο όσπριο της μαμάς γης το τρώμε συνήθως σε σούπα . Οι απόψεις για την ντομάτα στη φακή διίστανται . Άλλοι την τρώνε με ,άλλοι χωρίς . Όπως και να χει το φαγητό τα σπάει . Εκτός από σούπα , η φακίτσα  προσφέρεται επίσης για διάφορες γκουρμεδιαρικές παραλλαγές στις οποίες θα επανέλθουμε στο μέλλον αφού ξεκινήσουμε από τα βασικά . 

 Υλικά
  • 2 κούπες φακές 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 1/3 της κούπας λάδι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά σούπας κρασόξυδο ( ή κρασί )
  • αλάτι 
  • πιπέρι
Για τα ντοματάκια
  • 20 ντοματάκια
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη καστανή
  • αλάτι

Πως το κάνουμε

  1.  Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φακές . Προσθέτουμε νερό μέχρι να τις σκεπάσει και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση 5 λεπτά. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το νερό . 
  2. Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν .
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές , τα δαφνόφυλλα , το αλατοπίπερο και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται . Βράζουμε για 15 λεπτά
  5. Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασόξυδο (ή κρασί) και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα μέχρι να χυλώσει το φαγητό .
  6. Στο μεταξύ κόβουμε τα ντοματάκια στα δύο και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με το λάδι , το μπαλσάμικο , το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς στην πάνω σχάρα του φούρνου για 20- 30 λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν .
  7. Σερβίρουμε τη φακή μαζί με λίγα ντοματάκια από πάνω .
Καλή όρεξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.