Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Στιφάδο με αγάρικα


Τα υλικά μας για περίπου 4 μερίδες:
  • 500 γρ μανιτάρια (εγώ έβαλα αγάρικα και τα έκοψα στην μέση) 
  • 1 κούπα ερυθρό οίνο
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες 
  • 20 κρεμμυδάκια κοκκάρια καθαρισμένα (περίπου 1/2 - 1 κιλό)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3 μικρές σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες 
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 3 μπαχάρια
  • 1/2 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι (δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά όσο σας αρέσει)
  • Ολόκληρο μαύρο πιπέρι (περίπου 1/2 - 1 κ.γ.)
  • 1/2 κούπα νερό ή 200 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα (προαϊρετικά)
  • 1 κ.γ. πάπρικα + 1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι (προαϊρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας είτε μία βρεγμένη πετσέτα ή χαρτί κουζίνας ή τα ξεφλουδίζουμε, είναι πολύ εύκολο, τραβάμε την φλούδα τους από τους κέντρο προς τα έξω.
  2. Σε μία κατσαρόλα που καίει ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα δαφνόφυλλα, τα μπαχαρικά, φρεσκοκομμένο πιπέρι, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια για περίπου 2 λεπτά.
  3. Μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά και σβήνουμε με τον οίνο.
  4. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την ζάχαρη και μισή κούπα νερό
    (τα μανιτάρια θα βγάλουν και αυτά νερό). 
  5. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσει. 
  6. Όταν η σάλτσα μας μελώσει το φαγητό είναι έτοιμο, το σερβίρουμε σαν το κανονικό στιφάδο, με συνοδεία ρυζιού, μακαρονιών ή με πατάτες τηγανητές.

Συμβουλές:
  • Μην πλύνετε τα μανιτάρια με νερό επειδή θα το ρουφήξουν σαν σπόγγοι και θα το βγάλουν στο φαγητό σας.
  • Εάν το δείτε ότι δεν θέλει νερό παραλείψτε το, και εάν χρειαστεί τότε βάλτε το!
    Καλό θα είναι το νερό να είναι βραστό ή ζεστό για να μην σταματήσει το μαγείρεμα.
  • Μην το ανακατεύετε πολύ για να μην διαλυθούν τα κρομμύδια και τα μανιτάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.