Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Άρτος με καρπούς και φρούτα (Panettone-Stollen)

Υλικά για το μείγμα αλεύρων:
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/4 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. σπασμένους σπόρους γλυκάνισου
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
Υλικά για το μείγμα γάλακτος:
  • 1 κούπα γάλα σόγιας ή ρυζιού
  • 1 κούπα σάλτσα μήλου
  • 3 κ.γ. λιωμένη φυτική μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου ή λικέρ αμαρέτο
  • 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι (ξύσμα)
Υλικά για το μείγμα καρπών και φρούτων:
  • 1/3 κούπα σταφίδες ξανθές ή ψιλοκομμένο χουρμά
  • 1/3 κούπα ψιλοκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1/3 κούπα χοντροκομμένα αμύγδαλα ή ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
Υλικά για το γλάσο: (προαιρετικό)
  • Φυτική μαργαρίνη
  • Άχνη ζάχαρης

Παρασκευή:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου. 
  2. Λαδώνετε ελαφρά μιά φόρμα ψωμιού, και αφήστε το στην άκρη.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ , τοποθετήστε το μείγμα αλεύρων: Το αλεύρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως , τη ζάχαρη , το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα , τους σπόρους γλυκάνισου , και το αλάτι . Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Σε ένα μέτριο μπολ , τοποθετήστε το μείγμα γάλακτος: Το γάλα σόγιας ή ρυζιού , τη σάλτσα μήλου , τη λιωμένη μαργαρίνη, τα αποσπάσματα , το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού . Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά .
  5. Ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος πάνω από το μίγμα αλευριού . Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν με ένα πιρούνι , όχι κουτάλι , είναι πιο βολικό και μειώνει τα γρομπαλάκια αλευριού που είναι κρυμμένα μέσα στο κουρκούτι !
  6. Τέλος , ανακατεύετε τις σταφίδες , τα βερίκοκα , και τα αμύγδαλα .
  7. Χύστε αυτό το μείγμα στην έτοιμη φόρμα. Ισιώστε την επιφάνεια του και τοποθετήστε το ταψί στο κέντρο του προθερμασμένου φούρνο . Ψήστε για 45 λεπτά , ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισχωρει στο κέντρο ττου άρτου να βγαίνει καθαρή .
  8. Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο . Αφήστε λίγο να κρυώσει και αφαιρέστε προσεκτικά το ψημένο ψωμί από τη φόρμα και τοποθετήστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει. Αλείψτε το με λιωμένη μαργαρίνη πασπαλίτε το με ζάχαρη άχνη, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια, πασπαλίστε ξανά με άφθονη άχνη. Όταν κρυωσει, αν δεν το φάτε αμέσως, τυλίξτε το με πλαστική μεμβράνη και φυλάξετε στο ψυγείο.
*   Σάλτσα μήλου θα βρείτε στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας με μήλα, αλλά είναι κάπως χρονοβόρα διαδικασία και είναι πιο εύκολο να αγοράσετε ένα βαζάκι με έτοιμη σάλτσα μήλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.