Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Γίγαντες στον φούρνο με σάλτσα τομάτας

Υλικά (6 μερίδες)
  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες 
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα 
  • 2 τομάτες φρέσκες, τριμμένες στον τρίφτη 
  • 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα 
  • 100 ml ελαιόλαδο 
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • 2 καρότα 
  • 1 πεπεροτσίνo (καυτερή πιπερίτσα)
  • αλάτι & πιπέρι 


  1. Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε μια λεκάνη με πολύ νερό και μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι για 12-24 ώρες. 
  2. Την επόμενη ημέρα, όταν είναι να τους μαγειρέψουμε, τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε φρέσκο νερό που να τους σκεπάζει, με τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες για 30' της ώρας περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά, σχεδόν να τρώγονται. 
  3. 'Οσο πιο φρέσκοι είναι, τόσο πιο λευκοί, και τόσο πιο εύκολα μαγειρεύονται. 'Οταν έχουν σχεδόν μαγειρευτεί τους μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος φούρνου, με λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, την πιπερίτσα, το λάδι, τις τομάτες  πολτοποιημένες, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, να αναμιχθούν τα υλικά. 
  4. Κρατάμε στην άκρη 200 m1 ζεστό νερό από το βράσιμο, μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε. 
  5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, ξεσκέπαστο, για να εξατμιστούν τα παραπανίσια νερά του φαγητού και να ροδοκοκκινίσουν οι γίγαντες, στους 180°C για 50 ή μέχρι να είναι καλά ψημένοι. 
  6. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.