Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Γιουβέτσι με πλευρωτούς


Υλικά:
  • 250 γραμμάρια κριθαράκι 
  • 500 γραμμάρια πλευρωτοί (μανιτάρια)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κούπα τριμμένη ντομάτα
  • ½ κούπα λευκό κρασί 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ανάμικτα βότανα ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κούπες ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι και πιπέρι 
  • ¼ κούπας τριμμένο φυτικό τυρί *(π.χ. Βιοφάστ)
Εκτέλεση:
  1. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. 
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια.Εάν τα μανιτάρια είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Προσθέτουμε το ανάμικτα βότανα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. 
  4. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και τις τριμμένες ντομάτες. 
  5. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15λεπτά.
  6. Ενώ η σάλτσα μανιταριών σιγοβράζει, προετοιμάζουμε το κριθαράκι.
  7. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει (περίπου 1λεπτό). 
  8. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι το νερό να απορροφηθεί από το κριθαράκι.
  9. Μεταφέρουμε το κριθαράκι σε ένα ταψί ή ατομικά πυρίμαχα σκεύη,προσθέτουμε τη σάλτσα μανιταριών, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με το βέγκαν τυρί, σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
*   Το φυτικό τυρί του εμπορίου μπορεί να αντικατασταθεί με σπιτική φυτική “παρμεζάνα”:ανακατεύουμε καλά 1/2 κούπα ψιλοτριμμένα αποφλοιωμένα αμύγδαλα, σουσάμι, λιναρόσπορο, κάσιους(ή ό,τι από αυτά έχουμε) με 2 κουτ. της σούπας διατροφική μαγιά, αλάτι, θυμάρι, ρίγανη κατά το γούστομας. 
Αυτό το μείγμα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και πάνω από τις μακαρονάδες ή τις σαλάτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.