Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Πιτσα με τομάτα και ελιές (χωρίς τυρί)

Υλικά για την ζύμη:
  • 2 ¼ κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. μαύρη ή λευκή ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα χλιαρό (προς ζεστο αλλά όχι καυτό) νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  1. Ανακάτεψε σ’ ένα μπολ τη μαγιά με το νερό και με την ζάχαρη και άστα να «ηρεμήσουν» για περίπου 10 λεπτά. 
  2. Στη συνέχεια πρόσθεσε το αλάτι και το λάδι. 
  3. Αμέσως βάλε και τις 2 ½ κούπες αλεύρι και ξεκίνα να ζυμώνεις.
  4. Ανακάτεψε όλα τα υλικά καλά και στη συνέχεια άπλωσε αλεύρι σ’ ένα καθαρό πάγκο. 
  5. Βάλε την ζύμη σου εκεί πάνω και συνέχισε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. 
  6. Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι. 
  7. Βάλε την ζύμη σ’ ένα μπολ, σκέπασέ το μ’ ένα πανί και άσε την ζύμη να «ξεκουραστεί» για καμιά ωρίτσα. Θα την δεις να διπλασιάζεται. 
  8. Διπλώνουμε την ζύμη. 

  9. <- Δηλαδή την τοποθετούμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την τραβάμε από την άκρη και την διπλώνουμε στο μέσο της ζύμης.
    Το ίδιο κάνουμε για την απέναντι άκρη όπως επίσης και για τις άλλες δύο κατευθύνσεις, δηλαδή και κατα μήκος της ζύμης και κατα το πλάτος αυτής.
    9. Παίρνουμε την μπάλα στα χέρια, ανοίγουμε απαλά έναν δίσκο διαμέτρου 10 εκατοστών και τον αλευρώνουμε, στην συνέχεια τοποθετούμε τα χέρια κάτω από το δίσκο.
    Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες, ανοίγουμε την ζύμη από την άκρη κρατώντας την με γροθιά μας.
    (Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε κρατήσουμε εγκλωβισμένο τον αέρα που δημιουργήθηκε κατά το φούσκωμα της ζύμης.)
    10. Την αφήνουμε να φουσκώσει ενώ ετοιμάζουμε την σάλτσα και τα υλικά.
Υλικά για την σάλτσα τομάτας:
  • 1 χοντροτριμμένη τομάτα (ή 2 κ.σ. πελτέ τομάτας)
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας ή πολτό τύπου (pummaro) (περίπου 50 γρ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κέτσαπ 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
  • 1 τομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο
Παρασκεύη σάλτσας:
  1. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και έχετε μια νόστιμη σάλτσα για πίτσα.

Υλικά για την επικάλυψη:

  • φρέσκα μανιτάρια
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 φρέσκια ντομάτα σε φετες 
  • 1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά σε φέτες 
  • ελιές πράσινες ή μαύρες σε ροδέλες
  • 1 κολοκυθάκι χοντροτριμένο κατα το ψήσιμο (προαιρετικά)
  • 1/4 της κούπας καλαμπόκι κατα το ψήσιμο (προαιρετικά)
  • 1 μελιτζάνα σε κυβάκια  και μαραμένη στο τηγάνι με ελάχιστο λαδάκι (προαιρετικά)
  • 1 αγγινάρα προμαγειρεμένη κομμένη σε κυβάκια ή λεπτές φέτες
  • Φύλα απο σπανάκι νεαρό μόλις βγεί απο τον φούρνο (προαιρετικά) 
  • ρόκα μόλις βγεί απο τον φούρνο (προαιρετικά)
  • 1/2 αβοκάντο σε φέτες μόλις βγεί απο τον φούρνο (προαιρετικά)
Συναρμολόγηση πίτσας:
  1. Αλείφετε την σάλτσα και κατόπιν βάζετε τα υλικά και ότι άλλα υλικά επιθυμείτε.
  2. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς για περίπου 15-30 λεπτά, την βλεπετε μεχρι να μαραθουν τα υλικα και να εχει κοκκινησει η ζυμη.
* Μπορείτε να βάλετε και τηγανητές πατάτες απο επάνω μόλις την βγάλετε ή 1/2 αβοκάντο σε φέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.