Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Πίτσα με αβοκάντο (Τέλεια ζύμη!)

www.avocadoathens.com
Υλικά για την προζύμι:
  • 400 γρ. αλεύρι για πίτσα (ιταλικό τύπου 00)
  • 400 γρ νερό
  • 3 γρ. φρέσκια μαγιά
Παρασκεύη προζυμιού:
  1. Απο το προηγούμενο βράδι ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το προζύμι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
  2. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 8-10 ώρες.
Υλικά για τη ζύμη:
  • προζύμι
  • 200 γρ αλεύρι για πίτσα (ιταλικό τύπου 00)
  • 60 γρ. αλεύρι ολικής
  • 12 γρ. αλάτι (2 1/4 κ.σ.)
  • 12 γρ. [2 1/4 κ.σ.] ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. λιναρόσπορο (προαιρετικά)
Παρασκεύη ζύμης:
  1. Για την τελική ζύμη προσθέτουμε στο προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. 
  2. Εάν χρησιμοποιήσουμε κουζινομηχανή ζυμώνουμε στην δεύτερη ταχύτητα.
  3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. 
  4. Ανά 20 λεπτά διπλώνουμε την ζύμη. 
    <- Δηλαδή την τοποθετούμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την τραβάμε από την άκρη και την διπλώνουμε στο μέσο της ζύμης. 
    Το ίδιο κάνουμε για την απέναντι άκρη όπως επίσης και για τις άλλες δύο κατευθύνσεις, δηλαδή και κατα μήκος της ζύμης και κατα το πλάτος αυτής.
   5.   Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ισόβαρες μπάλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
- Tip: Πολύ σημαντικό, είναι να μην ακουμπήσει το αλάτι τη μαγιά, γιατί η μαγιά θα χάσει την ιδιότητα της και ζύμη μας, δεν θα μπορέσει να φουσκώσει. 
Αντίθετα η ζάχαρη είναι η καλύτερη φίλη της μαγιάς.http://aromakouzinas.blogspot.gr/2013/09/blog-post_27.html
    6.   Παίρνουμε την μπάλα στα χέρια, ανοίγουμε απαλά έναν δίσκο διαμέτρου 10 εκατοστών και τον αλευρώνουμε, στην συνέχεια τοποθετούμε τα χέρια κάτω από το δίσκο. 
Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες, ανοίγουμε την ζύμη από την άκρη κρατώντας την με γροθιά μας. 
(Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε κρατήσουμε εγκλωβισμένο τον αέρα που δημιουργήθηκε κατά το φούσκωμα της ζύμης.)
kostasbakalis.wordpress.com

Υλικά για την σάλτσα:
  • 4 κ.σ. πελτέ τομάτας ή πολτό τύπου (pummaro) (περίπου 50 γρ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κέτσαπ 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
  • 1 τομάτα τριμμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρέσκο βασιλικό χοντροκομμένο
  • μυρωδικά της αρεσκείας σας (μαντζουράνα, δενδρολίβανο κ.α.)
  • λίγο φιλτραρισμένο νερό εαν χρειαστεί, περίπου 30 ml (προαιρετικά)
  • πιπέρι (προαιρετικά)
Παρασκεύη σάλτσας:
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και η σάλτσα μας είναι έτοιμη και γευστικότατη.
Υλικά για την επικάλυψη της πίτσας:
  • 1 φρέσκια τομάτα σε φέτες
  • κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • ελιές σε ροδέλες
  • 1/2 αβοκάντο σε φέτες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά σε φέτες 
  • μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • 1 κολοκυθάκι χοντροτριμμένο (προαιρετικά)
  • 1/4 της κούπα μανιτάρια σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
  • 1/4 της κούπας καλαμπόκι (προαιρετικά)
  • 200 γρ. φυτικό τυρί για πίτσα βιοτρός (προαιρετικά, εαν δεν βάλετε αβοκάντο)
Σύνθεση της πίτσας:
  1. Απλώνουμε την σάλτσα να πάει παντού εκτός απο τα τοιχώματα της πίτσας για να μπορούμε να την πιάνουμε απο την κόρα
  2. Προσθέτουμε το φυτικό τυρί (εαν βάλουμε)
  3. Προσθέτουμε τα υλικά με την εξής σειρά: Ελιές, τομάτα, μανιτάρια, κρεμμύδι, κολοκυθάκι και ότι άλλα υλικά επιθυμούμε.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον οποίο έχουμε τοποθετήσει την πέτρα ψησίματος ή το ταψί μας μαζί με μια λαδόκολλα. (Ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει το χρυσό χρώμα που επιθυμούμε, και να έχουν μαραθεί τα υλικά μας, δεν πειράζει εαν μερικά δεν είναι απόλυτα ψημμένα, είναι πιο θρεπτικά έτσι)
  5. Αφού ψηθεί και την έχουμε βγάλει απο τον φούρνο, προσθέτουμε το αβοκαντο σε φέτες, (εαν έχουμε βάλει τυρί το παραλείπτουμε για να μην γίνει πολύ λιπαρή η πίτσα)
-   Εαν θέλουμε η πίτσα μας να έχει λεπτή και τραγανή ζύμη τότε την πλάθουμε με πλάστη αντί να την ανοίξουμε με τα χέρια μας.
http://365vegandays.wordpress.com/2012/07/05/vegan-athens/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.