Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Φέτα αμυγδάλου μαλακή (Αμυγδαλοτύρι)




Υλικά για μια κούπα:
  • 1/2 κούπα ή 100 γρ. ωμά ξερά αμύγδαλα
  • 2 κούπες νερό
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού ή 4 κ.σ. μηλόξιδο ή 1 κ.γ. κιτρικό οξύ
  • 100 γρ. ή 12 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ (άμυλο αραβοσίτου)
  • 2 κ.γ. αλάτι 
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο ή φυτική μαργαρίνη (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα ή 1 ml σκόνη σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. μπαχαρικό της αρεσκείας σας, π.χ. μαύρο πιπέρι, ψιλοτριμμένο πιπέρι σετσουαν, ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι κ.α. (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. λευκό μίσο ή 1 κ.γ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Παρασκεύη:
  1. Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα 12 ώρες (βολεύει το αποβραδίς μούλιασμα).
  2. Τα ξεφλουδίζουμε (εαν δεν ξεφλουδίζουν τα ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά).
  3. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε για 1-2 λεπτά
  4. Αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ με ένα ξύλινο εργαλείο, για να μην μας κολλήσει. 
  5. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, μόλις το δείτε να πήζει και να γίνεται μια παχύρεστη κρέμα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ανακατεύουμε για ακόμη ένα λεπτό.
  6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και το βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο ή πλαστικό ελαφρά λαδωμένο, το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. 
  7. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει. 


  • Για πιό έντονη γεύση αυξήστε αλάτι και ξύδι κατά τις προτιμήσεις σας.
  • Την ίδια συνταγή μπορείτε να τη δοκιμάσετε και με άλλους καρπούς όπως ανακάρδια.
  • 1 πρέζα = όση ποσότητα πιάσουμε με το δείκτη, τον αντίχειρα και το μέσο.
  • Διατηρείται για μία εβδομάδα στο ψυγείο.
  • Το αμυγδαλοτύρι γίνεται σαν μπλοκ τυριού, βουτυράτης φέτας, και κόβεται εύκολα σε φέτες για τοστ ή κυβάκια, εαν θέλετε να γίνει κρέμα, μόλις κρυώσει και πριν το βάλετε στο δοχείο το χτυπάτε με ένα πιρούνι.
  • Εαν βάλετε μόνο 2 κ.σ. άμυλο τότε το τυρί θα είναι αρκετά μαλακή βουτυράτη φέτα ή τυρί φιλαδέλφιας, ενώ εαν τις διπλασιάσετε ή τριπλασιάσετε θα βγει πιο σκληρό.
  • Εαν δεν θέλετε ούτε το παραμικρό κομματάκι αμυγδάλου μέσα στο τυρί μπορείτε να περάσετε το μείγμα απο ένα λεπτό σουρωτήρι πριν το βάλετε να βράσει στο κατσαρολάκι, έτσι θα έχει πιό βελούδινη και απαλή υφή.
  • Καλό είναι το κατσαρολάκι να έχει αντικολλητικό πάτο, και να ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει, για να μη καεί.
  • ΜΗΝ το ανακατέψετε με σύρμα μέσα στη κατσαρόλα γιατί μπορεί να μη πήξει τόσο καλά και να γίνει σα τυρί φιλαδέλφεια, εκτός και εαν σας αρέσει τόσο μαλακό.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και 10 μακαντέμια ή ανακάρδια εαν θέλετε μέσα μαζί με τα αμύγδαλα, για μια πιο πλούσια γεύση.
  • Μπορείτε να φτιάξτε Ρολάκια Μελιτζάνας γεμιστά με αμυγδαλοτύρι με αυτό το τυράκι, και άλλες συνταγές στην θέση της μοτσαρέλας και της φέτας (πχ. μπουγιουρντί, τυροκαυτερή κ.α.).
  • Για να μην υπάρχει πρόβλημα απορρόφησης του ασβεστίου, αν και κάποιο ποσοστό απορροφάται, τότε χρησιμοποιήστε μηλόξιδο αντί για χυμό λεμονιού ή κιτρικό οξύ ("ξινό").
  • Πιθανόν μπορεί να γίνει και με άλλα άμυλα αντί για άμυλο καλαμποκιού όπως άμυλο πατάτας ή ταπιόκας κ.α. αλλά δε το έχω δοκιμάσει.

 
Μελιτζάνες γεμιστές με αμυγδαλοτύρι (μαλακιά φέτα αμυγδάλου)                     Φέτα αμυγδάλου με ρίγανη και μαύρο πιπέρι 

 
Στριφτά σπανακοτυροπιτάκια με αμυγδαλοτύρι και φύλλο ζέας                      Μαλακιά (βουτυράτη) φέτα αμυγδάλου 

Φέτα αμυγδάλου με ρίγανη
Σπαγγέτι με φέτα αμυγδάλου και καυτερή σάλτσα πιπεριάς
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1567569703499904&set=a.1375249452731931.1073741827.100007406671914&type=1&theater
Μαλακή φέτα αμυγδάλου με ψημμένο ψωμί (Εκτέλεση συνταγής απο φίλη του blog)



Η συνταγή για το αμυγδαλοτύρι είναι παραλλαγή απο τα Γελαστά Ζωάκια από το βιβλίο "The Ultimate Uncheese Cookbook" της Jo Stepaniak.
http://epicureanvegan.com/tag/nut-cheese/

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/3/14, 1:50 μ.μ.

    Μου βγήκε τυράκι τύπου φιλαδέλφεια - αλοιφή!. Το έκανα με κρεμυδάκι φρέσκο και άνηθο και από πάνω έτριψα φρέσκο μαύρο πιπέρι!!! Μην το δοκιμάσετε, θα κολλήσετε... Γέμισα και τις μελιτζάνες μου και ένα υπέρχο, πλούσιο γεύμα είναι έτοιμο!!! Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αλεξάνδρα.
      :)
      Εάν κάνεις και άλλες συνταγές γράψε σχόλιο ή στείλε φωτογραφία.

      Διαγραφή
  2. το δοκίμασα και κόλλησα ........πολύ καλή συνταγή !!!!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την έφτιαξες και σου άρεσε!
      Έβαλα και τη φωτογραφία σου να υπάρχει ως ιδέα σερβιρίσματος.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/9/15, 12:24 π.μ.

    Καταπληκτική μου φαίνεται θα τη δοκιμάσω!!!!!!Μπορεί να μου απαντήσει όποιος φτιάχνει φύλλο ζεα πως το καταφέρνει;γιατί μου γίνεται κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχω ασχοληθεί, αλλά η ελλειψη γλουτένης θα φταίει μάλλον.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος6/4/16, 11:07 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους!
    Λόγω χορτοφαφίας, αλλά και αυστηρής νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, η σελίδα αυτή έχει γίνει η αγαπημένη μου εδώ και καιρό.
    Μόλις έφτιαξα το αμυγδαλοτύρι ως σχετικά κρεμώσ\δες αποτέλεσμα (με 8 κ.σ. νισιστέ) και έβαλα μέσα λίγο μπούκουβο και μισή πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδο.
    Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ειδικά γι μένα που το θέλω ως μεζεδάκι σε τραπέζι με φίλους.Δεν έχω λόγια.
    Πολλά μπράβο! Συνεχίστε έτσι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και πήρες την απόφαση να γράψεις σχόλιο, τα σχόλια όλων των αναγνωστών μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να ανεβάζω συνταγές για εσάς.
      :)

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.