Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά για 8 - 10 μερίδες

Για το σιρόπι:
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλλας
  • 2 κ.σ. χυμό ενός λεμονιού
Για το χαλβά:
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 1/2 φλιτζ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα, ελαφρά καβουρδισμένα
  • 1/2 φλιτζ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γ. βανίλια εσάνς
  • 1 πρέζα κοπανισμένη μαστίχα
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Κανέλα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το σιρόπι: 
  1. Βράζουμε μαζί το νερό, ζάχαρη, κανέλα και χυμό λεμονιού για 10 λεπτά, να είναι ένα ρευστό σιρόπι, όχι πολύ πηχτό. 
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σιγά-σιγά, με σιγανή ροή, ανακατεύοντας δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα. 
  3. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι στο λάδι για 10 – 15 λεπτά, ή μέχρι να πάρει κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, κουκουνάρια και σταφίδες και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά και με προσοχή για να μην αρπάξει. 
  4. Προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να το πιεί όλο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να είναι συμπαγής ο χαλβάς και να ξεχωρίζει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. 
  5. Το τοποθετούμε σε μια φόρμα για να πάρει όμοφρο σχήμα. 
  6. Αναποδογυρίζουμε και γαρνίρουμε με κανέλα. 
  7. Σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.