Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Παριζάκι "Νικολής"

Συστατικά:
  • 1 κούπα κομμένα μπιζέλια
  • 40 ml φυτικό ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα Σκόρδο
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.γ κύμινο τριμμένο 
  • 1/2 κορίανδρο τριμμένο
  • 2 κ.γ. χυμό απο παντζάρια (για χρώμα)
  • 1/2 κ.γ. μπαχαρικό για κρέας (προαιρετικό)
Εκτέλεση:

1. Βράστε τα όσπρια και στραγγίξτε τα.


2. Συνδυάστε όλα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ και αναμίξτε τα μέχρι να γίνει μια λεία πάστα.

3. Ρίξτε το μίγμα σε ποτήρια σκεπάστε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο.

4. Την επόμενη ημέρα που θα έχει παγώσει με την βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρέστε το απο το ποτήρι και κόψτε το σε ροδέλες.

5. Απολαύστε το.

* Στην υφή είναι μαλακό και όχι πολυ σκληρό, σα πατέ.

8 σχόλια:

  1. Νίκοοοοοοο, ευχαριστώ πολύ για την συνταγή !!!!!

    Μυρίζει τέλεια και είναι πραγματικά πολύ νόστιμο!!!! Ο συνδυασμός μπαχαρικών το απογειώνει!! Βέβαια, αύριο θα' χει πάρει το σωστό σχήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα μπαχαρικά είναι πολύ σημαντικά ναι... μπορείς να χρησιμοποιήσεις μείγμα μπαχαρικών για γύρο ή για κρέας...

      Διαγραφή
  2. Την έφτιαξα την συνταγή και ειναι τελεια γευστικά, οπτικά όμως δεν πηρε την μορφη που έχει στην εικονα. Δεν σταθεροποιηθηκε.Εμοιαζε περισσοτερο με άλοιφη- κρεμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, γενικά αυτή η συνταγή έχει μια τέτοια υφή που περιγράφεις και δεν ειάνι τόσο πολύ σκληρό όπως το συμβατικό παριζάκι απο σάρκα ζώου...

      Τι όσπριο χρησιμοποίησες;
      Ίσως εαν μειωθεί το λάδι στο μισό, ή δεν μπει καθόλου, να γίνει πιο σκληρό, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον λόγο, το τι όσπριο χρησιμοποιείς πάντως παίζει μεγάλο ρόλο...

      Ένα κόλπο που μόλις σκέφτηκα επιπλέον για να σφίξει περισσότερο, είναι να μπουν κανα 2 κ.σ. νισεστέ μέσα στο μείγμα στο μπλεντερ και μετα να βράσει μέχρι να πήξει το άμυλο!
      Αυτό μπορεί να το σφίξει, βέβαια απλά μια υπόθεση κάνω.

      Ακόμα και ως πατέ όμως, δηλαδή ως αλοιφή, είναι αρκετά νόστιμο και θρεπτικό, μπορείς να το αλείψεις στο ψωμί, σαν κάτι πατε που πουλουσαν παλια σε μικρα σωληνάκια...

      Ίσως κάποια άλλη συνταγή βγάλει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο πάντως, και χαίρομαι που την δοκίμασες!
      :)

      Διαγραφή
  3. Χρησημοποίησα φάβα, λάδι έβαλα από ελάχιστο έως καθόλου και στράγγιξα όλα τα υγρα όσο καλύτερα μπορούσα. Όπως και να χει όμως ναι, ναι ως αλοιφή, είναι αρκετά νόστιμο και τρώγεται άμεσα και πολύ ευχάριστα. Έκανα κ ρεβυθοσαλάτα κ προσθεσα κι απο αυτό κ νομιζω του πήγε πολυ. Σ ευχαριστω για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mάλιστα, και εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο! :)
      Για να γνωρίζει ο κόσμος και να μη τη κάνει ή να μην απογοητευτεί εαν του βγει πατέ, και άλλοι ανέφεραν το ίδιο και σε εμένα κάπως έτσι βγήκε αλλά είχα χρησιμοποιήσει πρωτείνη αρακά, ίσως θέλει "κάτι"...
      για να σφίξει...
      Θα το ψάξω και θα πειραματιστώ.
      :)

      Διαγραφή
    2. Λιναροσπορο για να δεσει?

      Διαγραφή
    3. Λιναροσπορο για να δεσει? Κ 1πατζαρι λιωμενο αντι για υγρο!

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.