Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας και σόδα

Υλικά
  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1/3 του φλιτζανιού λάδι
  • 3/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι τριμμένο
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3/4 κούπας λάδι ή σπορέλαιο
  • 3/4 κούπα σόδα (ανθρακούχο νερό)
Τρόπος μαγειρέματος
  1. Καθαρίστε, πλύντε, ζεματίστε και στραγγίστε καλά το σπανάκι. 
  2. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξτε και σωτάρετε ελαφρά μέσα σ' αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
  3. Ρίξτε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά.
  4. Στρώστε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα - ένα. Απλώστε επάνω σ' αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπαλίστε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα - ένα.
  5. Χωρίστε την πίτα σε κομμάτια, περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και βάλτε τη στο φούρνο, στους 200oC.
  6. Ψήστε για 15' λεπτά, βγάλτε την και περιχύστε τη με τη σόδα.
  7. Ξαναβάλτε τη στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας, 45' λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.