Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Πιροσκί με γέμιση πατάτα



Συστατικά (Για 1 Μερίδα)
  • 1000 gr πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • αποξηραμένος βασιλικός ή ρίγανη
  • αλάτι
  • κόκκινο και μαύρο πιπέρι
  • 1 μικρό ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • λάδι τηγανίσματος
Zύμη για Πιροσκί (Για 1 Μερίδα)
  • 4 κούπες αλεύρι ΓΟΧ
  • 2 κούπες νερό (προσθέστε σταδιακά, ανάλογα το αλεύρι)
  • 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Α. Οδηγίες Εκτέλεσης (Zύμη για Πιροσκί)

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά και την ζάχαρη.
  2. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό και στο τέλος το αλάτι και το λάδι.
  3. Σκεπάζουμε την λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος για μίση ώρα να φουσκώσει.
    (Μπορούμε να τη σκεπάσουμε με μια κουβέρτα ή να την βάλουμε στον φούρνο στους 50 βαθμούς πάντα σκεπασμένη με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθεί). 
  4. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.
  5. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια για ευκολία. 
  6. Ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0,5 εκ και με ένα ποτηράκι το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια ( την περισεβομενη ζύμη την ξανανοίγουμε και την κόβουμε εκ νέου).
Β. Οδηγίες παρασκευής γέμισης
  1. Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις πατάμε με ένα πιρούνι να γίνουν πουρέ, και ότι μπαχαρικά μας αρέσουν.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, και σε ένα τηγάνι μόλις ζεστάνουμε το λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το προσθέτουμε στη γέμισή μας.
Γ. Οδηγίες Εκτέλεσης
  1. Σε ένα πιατάκι του καφέ βάζουμε ελάχιστη ποσότητα ελαιόλαδο και βρέχοντας τις άκρες των δαχτύλων και τα χέρια μας και ανοίγουμε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης, βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση τα διπλώνουμε και ενώνουμε τις άκρες της με πίεση και προσεκτικά για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
  2. Αφού φτιάξουμε όλα τα κομμάτια, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι για το τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά και τα τηγανίζουμε τοποθετώντας τα με την ραφή προς τα κάτω και μόλις ροδίσουν τα γυρνάμε και τα τηγανίζουμε και από την άλλη πλευρά. 
  3. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα.
    Βγαίνουν γύρω στα 30 κομμάτια.
Είναι νηστίσιμο και εθιστικά νόστιμο !

Η συνταγή είναι βελτιωμένη και διορθωμένη απο τη παρακάτω πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.