Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με γλάσο σοκολάτας

Υλικά:
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • ¾ κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • ¼ κούπας ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας (πχ εσπεριδοειδών)
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 3 κ.γ. μπέικιν
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα (προαιρετικά)
  • 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
Επί το έργον:


Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν.
Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). 
Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.


Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό.
 Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. 
Προσθέτουμε και το ποτό.


Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας , όπως και το σιμιγδάλι.


Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε ταψί Νο 30. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για μία ώρα ( μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της ).


Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:


Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες.
Βράζουμε το σιρόπι (στο max της θερμοκρασίας του ματιού ) και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός .


Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της. 
Κόβουμε τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε


Στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα (αν θέλουμε) .


Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και απολαμβάνουμε.

Παρατηρήσεις:
1) Με την παραπάνω σύσταση του σιροπιού η πίτα είναι αρκετά σιροπιασμένη και νωπή.

Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά γλυκά, μπορούμε να βάλουμε τη 1,5 κούπα της ζάχαρης στο μείγμα και να φτιάξουμε λιγότερο σιρόπι (1 κούπα ζάχαρη-3/4 κούπας νερό).
2) Αρωματίζουμε το σιρόπι με ξύλο κανέλας αν θέλουμε
3) Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή για 1-2 λεπτά στη μεσαία ένταση του φούρνου μικροκυμάτων.
4) Αντί του δεύτερου πορτοκαλιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκό πορτοκάλι που θα αραιώσουμε με λίγο νερό και θα το βράσουμε για 1-2 λεπτά. Έτσι θα έχουμε σιρόπι και γαρνιτούρα για την πίτα μας.

* Τα πορτοκάλια καλό είναι να είναι βιολογικά, εαν δεν είναι αφήστε τα για ένα βράδι μέσα σε νερό με ξύδι και πλύντε τα πολύ - πολύ καλά με ένα σφουγγαράκι για να φύγει το κερί που τυχόν έχει ή ψεκάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.