Υλικά συνταγής
- 2 και 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 και 1/3 κούπας ζάχαρη
- 3/4 κούπας καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- 2/3 κούπας κακάο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- 1 βανίλια
- 1 και 1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
- 1/3 κούπας σπορέλαιο
- 2 κ.σ. ξίδι
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- χυμό από 1/2 πορτοκάλι
- όση σηκώσει ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο.
- Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι ( πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ.
- Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.
- Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο: μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Φτιάχουνε το γλάσο πορτοκαλιού βάζοντας σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή.
- Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε και περιχύνουμε το γλυκό.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. (Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.