Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

Για τη γέμιση :
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 1 ματσάκι άνηθου
  • 1/4 κούπας ρύζι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
Υλικά για το φύλλο:
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • χλιαρό νερό αρκετό για να κάνει μια εύπλαστη ζύμη
Παρασκευή:
  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε καλά για περίπου 10 λεπτά .
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες ίσου μεγέθους
  3. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα
  4. Ψιλοκόβουμε και πλένουμε το σπανάκι , τα κρεμμύδια , τα πράσα και τον άνηθο . Τα στραγγίζουμε καλά , προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα ζουλάμε μεταξύ τους για τουλάχιστον 5 λεπτά.
  5. Πατήστε το μίγμα με τα χέρια σας για να στραγγίξει όσο γίνεται απο τα υγρά
  6. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλάστη ανοίγετε κάθε μπάλα ζύμης σε όσο το δυνατόν λεπτά και μεγάλα φύλλα μπορείτε
  7. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το πρώτο φύλλο στο κάτω μέρος , το αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε ένα δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο. Βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα για ταψί σας, όπως οι άκρες να κρέμονται λίγο έξω απο το ταψί.
  8. Απλώστε τη γέμιση με το σπανάκι και πασπαλίζουμε με το ρύζι
  9. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, το αλείφουμε με ελαιόλαδο
  10. Τοποθετήστε τις άκρες των όλων των φύλλων μαζί και πιέστε τις στην άκρη γύρω - γύρω απο το ταψί με τη χρήση ελαιολάδου , ​​έτσι ώστε ολόκληρη η πίτα να σφραγιστεί περιμετρικά.
  11. Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με άφθονο ελαιόλαδο και κόψτε την ελαφρά σε μερίδες , αλλά χωρίς να φθάσει το μαχαίρι στο πάτο του ταψιού.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 45 λεπτά , έως ότου η πίτα να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. 
  13. Αφαιρέστε από το φούρνο , πασπαλίστε με μερικές σταγόνες νερό και αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.