Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Γιουβαρελάκια απο φακές

vegan κεφτές σούπα ΓιουβαρλάκιαΥλικά:
  • 1 ½ κούπα ξηρές καφέ φακές
  • ¾ κούπας συν 2 κ.σ. μακρύκοκκο καφέ ρυζιού
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
  • 1 λίτρο συν 1 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια μεγάλα (ο χυμός)
  • 1 κ.σ. Κορν φλάουρ 
  • 2 κ.σ τριμμένοι σπόρους λιναριού
  • ¼ κούπας τριμμένη φρυγανιά ή ψίχουλα ψωμιού
  • ½ κούπα αλεύρι για το αλεύρωμα των κεφτέδων (γοχ ή αλεύρι σόγιας)
  • Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία:
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα τοποθετήστε το 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και τις ξηρές φακές και βράστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει φακή.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράστε τα ¾ της κούπας ρύζι με 1 κούπα ζωμό λαχανικών μέχρι ο ζωμός να αρχίσει να απορροφάται απο το ρύζι.
  3. Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι πάνω από μια κατσαρόλα και σουρώνουμε τις φακές. Κρατήστε το ζωμό λαχανικών από τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέστε 1 λίτρο νερό. Αυτόν τον ζωμό θα χρησιμοποιήσετε για τη σούπα.
  4. Χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή τροφίμων (multi) για να λιώσετε τη φακή και το μισό απο το βρασμένο ρύζι. Μην το λιώσετε υπερβολικά! Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το υπόλοιπο ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, τους σπόρους λιναριού και τη φρυγανιά. Ζυμώστε καλά με τα χέρια σας για περίπου 7 λεπτά και πλάστε μπαλάκια μεσαίου μεγέθους (λίγο μεγαλύτερο από καρύδια), αλευρώστε τα και αφήστε τα στην άκρη, θα γίνουν περίπου 20 κεφτέδες.
  5. Τοποθετήστε την κατσαρόλα με το ζωμό λαχανικών σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήστε να πάρει βράση. Προσθέστε τα 2 κ.σ. ρύζι και τους κεφτέδες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Ανακατέψτε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και ¼ κούπας νερό και προσθέστε το στη σούπα, ανακινήστε το απαλά, έτσι δεν θα σπάσουν οι κεφτέδες. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και περιχύστε λίγο ελαιόλαδο, αν θέλετε. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και απολαύσετε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.